Pamiatky v okolí Slovenska   späť
Maďarsko / Diósgyőr - hrad
História a stavebný vývoj
Prvý spomína pevnosť ako stredoveký rytiersky hrad Anonymus. Výslnie objektu spadá do doby panovania kráľa Ľudovíta I. Veľkého z Anjou, do 14. storočia. Vtedy sa začala doba, trvajúca do prvej štvrtiny 16. storočia, do 1526, keď bol hrad zásnubným darom, vidieckou rezidenciou šiestich kráľovien - vtedy získal svoj dodnes používaný názov = „hrad kráľovien.“ [1]

10. - 11. storočie – Hrad v Diósgyőr ako prvý spomína Anonymus, pisár kráľa Bela III.. Poznámky kronikára sú potvrdené archeologickými nálezmi, na základe ktorých stál na diósgyőrskom skalnatom vrchu násypový hrad. Zničený mohol byť pravdepodobne v dobe okolo roku 1241, v období tatárskych plienení.

13. - 14. storočie – Na mieste násypového hradu spomínajú zdroje kamenný hrad, postavený rodinou Ernyeovcov, v roku 1316. Pevnosť so svojou 2000 m2 vnútornou a 4000 m2 vonkajšou plochou mohla byť jednou z najväčších maďarských hradov v tom období.

14. - 15. storočie – Diósgyőr malo svoje výslnie v období panovania kráľa Ľudovíta I. Veľkého z Anjou (1342 - 1382). Vtedy sa začalo s budovaním gotického hradného kaštieľa, ktorý bol tvorený štyrmi rohovými vežami, mal pravidelný štvorcový tvar a boli v ňom vybudované obytné krídla a kaplnka. Na hrade sa často zdržiaval aj samotný kráľ. V roku 1381 tu podpísal prímerie, uzavreté s Benátkami.

16. storočie – Hrad v Diósgyőr bol do roku 1526 zásnubným darom, vidieckou rezidenciou šiestich kráľovien, medzi nimi kráľovnej Beatrix, ktorá bola manželkou kráľa Mateja Korvína. V období po porážke pri Moháči hrad pripadol zálohovým nájomcom, ktorí na odvrátenie tureckého nebezpečenstva vybudovali ochranné opevnenie. Ale po štyroch desaťročiach hlásili listy so sťažnosťami hradných kapitánov jeho chátranie.

18. storočie – Hrad, po stratení svojej vojenskej hodnoty, sa v roku 1702 dostal späť ku kráľovskej komore. Za absencie údržby začali budovy chátrať: jeho steny sa búrali, jeho kamene sa použili na stavbu domov v okolí. Rytiny z 19. storočia ukazujú hrad Diósgyőr už len ako ruinu. [2]

Konzervácia a rekonštrukcia.

Prieskum hradu a následne jeho rekonštrukcia sa začali v roku 1953. Naliehavá ochrana stavu sa začala v roku 1990. Pre čiastočnú rekonštrukciu hradu v Diósgyőr bol v rokoch 2012 – 2014 vyhotovený architektonický plán, prihliadajúci na historickú vernosť. Hlavnou myšlienkou niekoľko miliónovej rekonštrukcie a znovuvybudovania je to, aby sa tvar malebného hradu, zakorenený v posledných storočiach, nezmenil. [3]