Pamiatky v okolí Slovenska   späť
Maďarsko / Kéked - Melczerov kaštieľ
História a stavebný vývoj
Goticko-renesančný kaštieľ zo 14. storočia s dvoma kruhovými nárožnými baštami. Podľa archívneho výskumu sa v súvislosti s jeho výstavbou spomína Juraj Kékedi. Po roku 1627 potomkovia Juraja Kékediho kaštieľ prestavali a rozšírili. Objekt bol opevnený hradnou priekopou s padacím mostom na konci 17. storočia. Kaštieľ opakovane vykradli a zničili počas povstania Juraja Rákócziho v druhej polovici 17. storočia. Koncom 17. storočia ho plienili osmanské a kurucké vojská. [1]

Kékediovci vymreli po meči v roku 1658 a majetok sa dostal do vlastníctva rodiny Melczer, ktorá na začiatku 18. storočia opravila severné a v rokoch 1757 – 1765 aj južné krídlo. V tom čase postavili krytú chodbu východného a južného krídla na strane dvora a poschodie západného krídla. K obnove severného bloku došlo ku koncu 18. storočia. Na prelome 18. a 19. storočia prešiel kaštieľ na prechodné obdobie do zálohy rodiny Zomboriovcov. [2]

Posledná významnejšia prestavba súvisí s menom Andora Melczera, ktorý dal v roku 1863 prestavať južnú fasádu v romantickom štýle, ale hlavné zmeny sa dotkli vnútornej dispozície južného krídla. [3]

Kaštieľ bol až do roku 1945 vo vlastníctve Melczerovcov. Potom niekdajšie šľachtické sídlo znárodnili komunisti a využívali na rôzne účely. Areál kaštieľa tvorí sýpka a park. [4]

Stav kaštieľa je veľmi dobrý.

V súčasnosti slúži ako múzeum a hotel Melczer s reštauráciou. [5]

Nachádza sa v strede obce. Stojí vedľa Kostola sv. Trojice.
Fotogaléria
Maďarsko /  Kéked - Melczerov kaštieľ foto © Agnesa Delimanová 4/2009Maďarsko /  Kéked - Melczerov kaštieľ foto © Agnesa Delimanová 4/2009Maďarsko /  Kéked - Melczerov kaštieľ foto © Agnesa Delimanová 4/2009Maďarsko /  Kéked - Melczerov kaštieľ (hospodárska budova) foto © Agnesa Delimanová 4/2009Maďarsko /  Kéked - Melczerov kaštieľ foto © Agnesa Delimanová 4/2009Maďarsko /  Kéked - Melczerov kaštieľ foto © Agnesa Delimanová 4/2009Maďarsko /  Kéked - Melczerov kaštieľ foto © Agnesa Delimanová 4/2009
Poznámky
[1] Kolektív autorov: Na ceste za divmi východu. Východné Slovensko a sever Maďarska. Kluknava: VIA MIRABILIS, n.o. v spolupráci s BIZZ s.r.o., 2011. s. 34.
[2] Kolektív autorov: Na ceste za divmi východu. s. 34.
[3] Kolektív autorov: Na ceste za divmi východu. s. 34.