Malá Čalomija - Evanjelický kostol
obec Malá Čalomija, okres Veľký Krtíš, Banskobystrický kraj
História a stavebný vývoj
Neoklasicistický kostol postavený v roku 1884. Pozdĺžny sieňový priestor zaklenutý kláštornou klenbou na fabiónoch. Steny sú členené združenými pilastrami a rámovanými plochami. Členenie pokračuje aj nad kordónovou rímsou. Západná empora je trojdielna s murovaným parapetom. Fasáda je členená horizontálnou pásovou bosážou a archivoltami. Veža má nárožné kvádrovanie a nad zvukovými oknami je hodinový ciferník. [1]

Na neoklasicisticky upravenom oltári je veľký ústredný obraz Krista medzi deťmi od Ľ. Kubányho z roku 1896. [2] Drevená kazateľnica, krstiteľnica a organ sú roku 1894. [3]

Pôvodný drevený kostol z roku 1690 bol zbúraný v roku 1752 na základe cisárskeho nariadenia. Po zavedení Tolerančného patentu bol v roku 1787 postavený nový kostol, ale po úpadku zboru v polovici 19. storočia spolu so školou schátral a zrútil sa. [4]

Zachovaná pôvodná 34 m vysoká veža z roku 1801, s vežovými hodinami z roku 1807, kovovým krížom z roku 1913 a zvonmi z roku 1923 je krytá výraznou cibuľovitou strechou s laternou. [5] Cibuľa je na úzku vežu akoby priveľká.

Stojí takmer v strede obce.