Malé Kosihy - Kostol sv. Michala archanjela
Malé Kesy
obec Malé Kosihy, okres Nové Zámky, Nitriansky kraj
História a stavebný vývoj
Pôvodne románska rotunda z 12. storočia s rozšírenou apsidou a samostatne stojacou románskou vežou niekdajšej ohradenej pevnôstky. K rotunde koncom 18. alebo začiatkom 19. storočia pristavali pozdĺžnu loď zo sekundárne použitých veľkých románskych kvádrov, ktorá spojila izolovanú vežu v jeden celok s rotundou. [1]

Vnútorný priestor rotundy rozširujú slepé arkády, na ktorých spočíva kupola. V pozdĺžnej lodi sú dve polia pruskej klenby. Na rotunde a v jej apside sú románske okná. V sakristii sa sondami zistili zvyšky starej výmaľby a nápisu zo 17. a 18. storočia, pod ktorými sa ukazovali ďalšie vrstvy. [2]

Kostol je veľmi atypickou sakrálnou stavbou, ktorá vznikla zaujímavým historickým vývojom, spojila dva odlišné objekty do jedného harmonického celku.

Rekonštrukcia.

Malé Kosihy – Kostol sv. Michala archanjela (č. ÚZPF 344/1) – architektonicko‐historický výskum - rok 2022. Autori: Mgr. Michaela Haviarová, PhD., Mgr. Kristína Zvedelová, PhD., Mgr. art. Tomáš Haviar. [3]