Malé Zalužice (Zalužice) - Chrám Najsvätejšej Trojice
obec Zalužice, okres Michalovce, Košický kraj
História a stavebný vývoj
Secesný kostol postavený v rokoch 1923 – 1924. Jednoloďový priestor stavby má polkruhový oltárny uzáver a bočné kaplnky, ktoré naznačujú transeptálne riešenie. Architektonický dôraz je kladený na vybavenie hlavného priečelia, ktoré sa skladá z nižšieho štítového predbránia s troma bránami a veľkým kruhovým oknom na ploche trojhranného štítu. Na štítové predbránie dosadá stlačený široký valec veže s trojitým zvukovým otvorom, vybaveným slepou balustrádou, a zo strechy vyrastajúcou dvojicou malých valcovitých veží, zastrešených zvoncovitou strechou. [1] Je to veľmi zaujímavá sakrálna stavba, ktorá pôsobí silne elegantným dojmom.

Vnútorné zariadenie je z čias stavby kostola. [2]

Fotogaléria
Malé Zalužice (Zalužice) - Chrám Najsvätejšej Trojice foto © Jana Lacková 7/2022Malé Zalužice (Zalužice) - Chrám Najsvätejšej Trojice foto © Jana Lacková 7/2022Malé Zalužice (Zalužice) - Chrám Najsvätejšej Trojice foto © Jana Lacková 7/2022Malé Zalužice (Zalužice) - Chrám Najsvätejšej Trojice foto © Jana Lacková 7/2022Malé Zalužice (Zalužice) - Chrám Najsvätejšej Trojice foto © Jana Lacková 7/2022Malé Zalužice (Zalužice) - Chrám Najsvätejšej Trojice foto © Jana Lacková 7/2022Malé Zalužice (Zalužice) - Chrám Najsvätejšej Trojice foto © Jana Lacková 7/2022