Malinovo
Eberhard
obec Malinovo, okres Senec, Bratislavský kraj
História a stavebný vývoj
Kaštieľ bol postavený na mieste pôvodného castella koncom 17. storočia. Klasicisticky bol upravený v prvej polovici 19. storočia. Je to dvojpodlažná štvorkrídlová stavba s ústredným nádvorím, v nárožiach ktorého sú polkruhové prístavby. Hlavná fasáda na nárožiach je rustikovaná, má mierne vystupujúci stredný rizalit, zakončený tympanónom. Pred rizalitom je terasa, stojaca na štyroch železných stĺpoch. [1] V interiéri sú na stenách erby arcibiskupa Szelepcsényiho a štukové maskaróny ranobarokovej výzdoby. [2] Renesančná kaplnka bola postavená okolo roku 1677 a je situovaná do ústrednej osi východného krídla, z ktorého silne vystupuje. Pod lunetovou klenbou kaplnky je letopočet datujúci jej výstavbu. [3]

Vodný hrad, ktorý tu pôvodne stál bol strediskom panstva Malinovo (Eberhard). Patril grófom zo Sv. Jura a Pezinka. Od 15. storočia sa majetky rozdelili na časť malinovskú a svätojurskú. V 17. storočí boli majiteľmi kaštieľa Illésházyovci, neskôr arcibiskup Szelépcsényi, ktorý sa v rokoch 1677 – 1680 podujal na základnú prestavbu objektu a zriadil v ňom kaplnku. Koncom 18. a v 19. storočí patrili majetky Apponyiovcom, ktorí kaštieľ klasicisticky obnovili a v roku 1872 si v obci zriadili aj pohrebnú kaplnku. [4] V okolí kaštieľa bol veľký anglický park.

Malinovo – kaštieľ (č. ÚZPF 452/1) – architektonicko-historický výskum - rok 2013. Autorka: PhDr. Zuzana Zvarová. [5]

Súčasný stav a využitie
Stav historického sídla je dobrý. Prostredie v okolí pamiatky je zachované a nie je narušené modernou výstavbou.

Zaujímavosťou je, že v kaštieli sa natáčal brilantný seriál TAJNÉ ŽIVOTY (rok 2014) z dielne RTVS.

Fotogaléria
Kaštieľ Malinovo zp © Imrich Kluka, archív (dobová pohľadnica, 1910)Kaštieľ Malinovo foto © Jiří Fiedler 10/1978Kaštieľ Malinovo foto © Imrich Kluka 9/2010Kaštieľ Malinovo foto © Jiří Fiedler 10/1978Kaštieľ Malinovo foto © Imrich Kluka 9/2010Kaštieľ Malinovo foto © Hana Farkašová 3/2016Kaštieľ Malinovo foto © Hana Farkašová 3/2016Kaštieľ Malinovo foto © Hana Farkašová 3/2016Kaštieľ Malinovo foto © Hana Farkašová 3/2016Kaštieľ Malinovo foto © Hana Farkašová 3/2016Kaštieľ Malinovo  foto © Hana Farkašová 3/2016Kaštieľ Malinovo foto © Hana Farkašová 3/2016Kaštieľ Malinovo foto © Hana Farkašová 3/2016Kaštieľ Malinovo foto © Hana Farkašová 3/2016Kaštieľ Malinovo foto © Hana Farkašová 3/2016Kaštieľ Malinovo foto © Hana Farkašová 3/2016Kaštieľ Malinovo foto © Hana Farkašová 3/2016Kaštieľ Malinovo foto © Hana Farkašová 3/2016Kaštieľ Malinovo foto © Hana Farkašová 3/2016Kaštieľ Malinovo foto © Hana Farkašová 3/2016Kaštieľ Malinovo foto © Hana Farkašová 3/2016Kaštieľ Malinovo foto © Hana Farkašová 3/2016Kaštieľ Malinovo foto © Hana Farkašová 3/2016Kaštieľ Malinovo foto © Hana Farkašová 3/2016Kaštieľ Malinovo foto © Hana Farkašová 3/2016Kaštieľ Malinovo foto © Hana Farkašová 3/2016Kaštieľ Malinovo foto © Hana Farkašová 3/2016Kaštieľ Malinovo foto © Hana Farkašová 3/2016Kaštieľ Malinovo foto © Hana Farkašová 3/2016Kaštieľ Malinovo foto © Hana Farkašová 3/2016Kaštieľ Malinovo foto © Hana Farkašová 3/2016Kaštieľ Malinovo foto © Hana Farkašová 3/2016Kaštieľ Malinovo foto © Hana Farkašová 3/2016Kaštieľ Malinovo foto © Hana Farkašová 3/2016
[4] KRIŽANOVÁ, Eva – PUŠKÁROVÁ, Blanka: Hrady, zámky ... s. 136.