Malý Slivník - Kostol Narodenia Panny Márie
obec Malý Slivník, okres Prešov, Prešovský kraj
História a stavebný vývoj
Pôvodne neskorobarokový kostol postavený po požiari v roku 1730 na zvyškoch starého gotického kostola zo 14. storočia. Obnovili ho v roku 1854. Jednoloďový kostol s presbytériom štvorcového pôdorysu, pristavanou sakristiou a západnou predstavanou vežou. Priestory sú kryté pruskými klenbami. Fasády sú hladké, na nárožiach s diagonálnymi opornými piliermi. [1] Veža má lizénové rámovanie, krytá je ihlancom.

Hlavný oltár s obrazom Narodenia Panny Márie z konca 19. storočia a s neskorobarokovou architektúrou je z čias stavby kostola. Dva bočné oltáre, riešené ako pendanty, sú neskorobarokové, na volútach s anjelmi, z obdobia okolo roku 1740. [2]

Hlavný oltár bol zreštaurovaný v roku 1998. [3]