Markuška - Evanjelický kostol
obec Markuška, okres Rožňava, Košický kraj
História a stavebný vývoj
Pôvodne ranogotický kostol postavený v druhej polovici 13. storočia. Neskorogoticky ho upravili 15. storočí. Sakrálny objekt takmer celkom prestavali okolo roku 1800 v klasicistickom slohu. Obnovili ho v 20. storočí. Ide o menší jednoloďový priestor s rovným uzáverom presbytéria, obdĺžnou loďou, pristavanou severnou sakristiou a predstavanou západnou vežou. Sakristia je krytá valenou klenbou a má malé ranogotické okno, v ktorom je železná gotická tyč so zahnutými listami. Interiér je zaklenutý českými, pruskými a valenými klenbami. Veža členená v hornej časti lizénovými rámami je zakončená cibuľovitou baňou s laternou. [1] Fasády lode sú hladké.

Oltár pochádza z roku 1781. Je to neskorobaroková ľudová rezbárska práca. V strede stĺpovej architektúry je novší obraz Ukrižovania a po stranách sú plastiky apoštolov Petra a Pavla. Neskorobaroková kazateľnica je ľudová rezbárska práca z roku 1781. Krstiteľnica je tiež z roku 1781. [2]

Súpis pamiatok na Slovensku z roku 1968 v inventári kostola uvádza kalich z roku 1830. [3]

Okolo kostola je opevnenie.