Medzibrod - Kostol sv. Jána Nepomuckého
Medzibrod nad Hronom
obec Medzibrod, okres Banská Bystrica, Banskobystrický kraj
História a stavebný vývoj
Barokovo-klasicistický kostol postavený v roku 1791. Jednoloďová sakrálna stavba s oblým uzáverom presbytéria a vstavanou vežou. Interiér je zaklenutý českými plackami. V západnej časti lode je murovaný organový chór s troma arkádami v prízemnej i v poschodovej časti. [1] Veža je krytá barokovou baňou, ktorá dosadá na podstrešnú terčíkovú rímsu. Na veži sú hodiny. Fasády sú členené lizénovým rámom a polkruhovo ukončenými oknami. Pred hlavnou fasádou stojí predstavaná predsieň.

V sakristii je neskorobaroková skriňa z konca 18. storočia. Pod chórom je barokový obraz Nanebovzatia Panny Márie z druhej polovice 18. storočia. [2]

Fotogaléria
Medzibrod - Kostol sv. Jána Nepomuckého foto © Jana Lacková 12/2018Medzibrod - Kostol sv. Jána Nepomuckého  foto © Jana Lacková 12/2018Medzibrod - Kostol sv. Jána Nepomuckého (detail vstavanej veže) foto © Jana Lacková 12/2018Medzibrod - Kostol sv. Jána Nepomuckého foto © Jana Lacková 12/2018Medzibrod - Kostol sv. Jána Nepomuckého foto © Jana Lacková 12/2018Medzibrod - Kostol sv. Jána Nepomuckého foto © Jana Lacková 12/2018Medzibrod - Pamätník vojakom 1. svetovej vojny (stojí vedľa kostola) foto © Jana Lacková 12/2018Medzibrod - kríž pred kostolom foto © Jana Lacková 12/2018