Merašice - Kostol sv. Martina biskupa
obec Merašice, okres Hlohovec, Trnavský kraj
História a stavebný vývoj
Kostol je v jadre stredoveký, prvý raz sa spomínal v roku 1397. Obnovili ho v 18. storočí. Prestavali a rozšírili ho v roku 1928. Ide o jednoloďovú stavbu so segmentovým uzáverom presbytéria a pristavanou novšou južnou kaplnkou, severnou sakristiou a vstavanou vežou na západnom priečelí. K veži je predstavaná predsienka. Presbytérium je zaklenuté pruskou klenbou, loď má rovný strop, rovnako aj bočná prístavba, ktorá sa k lodi pripája polkruhovou arkádou. Fasády sú hladké. Veža je zakončená dvojstupňovým ihlanom. [1]

Vnútorné zariadenie pochádza z roku 1928. Sekundárne umiestnená ranogotická kamenná krstiteľnica je zo začiatku 14. storočia, azda z Orešian. [2]