Michalovce - Budova bývalej banky
obec Michalovce, okres Michalovce, Košický kraj
História a stavebný vývoj
V roku 1911 bol na vtedajšom Deákovom námestí postavený nový bankový palác Michalovskej obchodnej a úverovej banky, a. s., ktorý do dnešných dní patrí ku klenotom architektúry Michaloviec. Budovu postavili v klasicistickom štýle s drobnými pseudorokokovými výjavmi na fasáde, vo dvore sa nachádza malé átrium. [1]

Na prízemí objektu v minulosti takmer nepretržite sídlila banka (najdlhšie Tatrabanka, resp. Štátna banka československá), ostatné priestory, orientované do ulice, zaberali obchodíky a drobné prevádzky s rozličnými službami, na poschodí boli ambulancie, kancelárie právnikov a bytové priestory. Plastiky včiel, remeselníkov, hospodárov a lodníkov na priečelí mali znázorňovať pracovitosť, úle zasa sporivosť. [2]

Súčasný stav a využitie
Stav budovy je dobrý. Dnes v budove sídli Zemplínske osvetové stredisko, nachádza sa tu tiež reštaurácia, redakcia regionálnych novín a ďalšie organizácie. [3]
Stojí v centre mesta.
Fotogaléria
Michalovce - Budova bývalej banky foto © Viliam Mazanec 7/2015Michalovce - Budova bývalej banky foto © Viliam Mazanec 7/2015Michalovce - Budova bývalej banky foto © Viliam Mazanec 7/2015Michalovce - Budova bývalej banky foto © Viliam Mazanec 7/2015Michalovce - Budova bývalej banky foto © Viliam Mazanec 7/2015Michalovce - Budova bývalej banky foto © Viliam Mazanec 7/2015
Poznámky
[1] MOLNÁR, Martin: Potulky po meste s historikom. Michalovce: Pre Mestský úrad Michalovce vydal Jozef Rovňák – EXCEL, s.r.o., 2012. s. 18.
[2 - 3] MOLNÁR, Martin: Potulky po meste s historikom. s. 18.