Miňovce - Chrám Zosnutia Presvätej Bohorodičky
obec Miňovce, okres Stropkov, Prešovský kraj
História a stavebný vývoj
Klasicistický kostol s barokovými retardovanými prvkami postavený v rokoch 1836 – 1838. Opravený bol v prvej polovici 20. storočia. Počas druhej svetovej vojny v roku 1944 bol sakrálny objekt poškodený. Opravili ho pred rokom 1954. Je to jednoloďová stavba s polygonálnym uzáverom presbytéria a vežou vstavanou do štítového priečelia. V interiéri je zaklenutá pruskými klenbami s klenbovými pásmi, ktoré dosadajú na rímsy pilierov. Na západnej strane lode stojí murovaný chór, otvorený do lode na prízemí a poschodí širokým arkádovým oblúkom. Fasády sú hladké, členené iba podstrešnou rímsou, ktorá pokračuje na malých krídlach štítu. Mierne vystupujúca veža je krytá barokovou laternovou cibuľovitou strechou. [1]

Vnútorné zariadenie pochádza zo začiatku 20. storočia. [2]