Močenok - Kaplnka sv. Urbana
Sládečkovce
obec Močenok, okres Šaľa, Nitriansky kraj
História a stavebný vývoj
Baroková kaplnka postavená vo viniciach v polovici 18. storočia. Jej vznik možno datovať rokmi 1748 - 1750. V zachovanej farskej matrike je o tom presný záznam: „V roku 1748 zaobstaral močenský sedliak, majiteľ štvrtiny usadlosti, Ján Bleho vlastným nákladom kaplnku uprostred viníc, ktorej základný kameň položil dňa 8. mája. Ceremónie odbavil v uvedenú stredu najdôst. Pán Ignác Holzpeck, nitriansky kanonik - ceremonár. Túto kaplnku dokončili v roku 1750 na deň sv. Urbana, pápeža a mučeníka. Požehnal ju vdp. Andrej Toth, farár v Jarku." [1]

Umiestnenie kaplnky nie je náhodné, veď sv. Urban je patrónom vinohradníkov. Na jeho sviatok (25. mája) sa v nej už tradične koná svätá omša. Po nej sa veriaci modlia za dobrú úrodu a za požehnanie námahy, ktorú vynakladajú pri práci na poliach a vo viniciach. [2]

Rekonštrukcia.

Kaplnka bola zrenovovaná v roku 2001. Náklady sa hradili z rozpočtu obce a zo zbierok veriacich. [3]

Stojí uprostred viníc.