Mochovce - Kalvínsky kostol
obec Levice, okres Levice, Nitriansky kraj
História a stavebný vývoj
Barokovo-klasicistický kostol postavený v roku 1787 ako tolerančný, na základoch staršej stavby zo 17. storočia. V roku 1821 bol obnovený a rozšírený vežou. V rokoch 1872 a 1891 bol opäť upravený. Ide o sieňový priestor s rovným uzáverom, zaklenutý pruskou klenbou s medziklenbovými pásmi, dosadajúcimi na nástenné pilastre. Na severnej a južnej strane lode bol murovaný chór na dvojiciach pilierov, ktorý nedávno, pri čiastočnej rekonštrukcii sakrálneho objektu, odstránili, pretože bol staticky narušený. [1]

Fasády sú členené lizénami a priebežnou rustikou. Predstavaná veža, situovaná na strednú os štítového priečelia, má štukové obrazce a je krytá kupolovitou strechou. [2]

Súpis pamiatok na Slovensku z roku 1968 uvádza, že zo starého zariadenia kostola sa zachovala maľovaná nápisová tabuľa so stavebnými údajmi kostola z roku 1821 ako aj bohoslužobné nádoby – kalich montovaný v druhej polovici 19. storočia z renesančného augsburského pohára a vrchnáka zo 17. storočia, cínová baňatá konvica z roku 1798, a cínový krčah s pyskom a uškom z 18. storočia. [3]

Mochovce – obec známa tým, že musela ustúpiť výstavbe jadrovej elektrárne. [4] Postupne zanikla. V čase výstavby elektrárne slúžil kostol ako sklad nábytku. Združenie obyvateľov Mochoviec sa snažílo kostol opraviť. [5]

Čiastočná rekonštrukcia. Bola opravená strecha lode a veže kostola.
Stav kostola nie je dobrý.
Poznámky
[1 - 3] GÜNTHEROVÁ, Alžbeta et al.: Súpis pamiatok na Slovensku II. Bratislava: Obzor, 1968. s. 331.
[4] V roku 1978 vláda ČSSR rozhodla, že v lokalite blízko obce Mochovce postavia atómovú elektráreň. Obyvatelia museli domy predať a jednoducho sa vysťahovať. Všetko sa to začalo už v roku 1973. Vtedy vydal Krajský národný výbor v Bratislave stavebnú uzáveru z dôvodu plánovania stavby. O päť rokov neskôr vláda schválila výstavbu. Mochovce boli zániková obec. Považovali ju za najzaostalejšiu dedinku v okrese, v ktorej sa čas zastavil. Mala 488 obyvateľov. Bývali tam skromní a mierumilovní ľudia. Tažko sa im odchádzalo. Takmer polovica občanov mala nad šesťdesiat rokov. Mladí išli za prácou do mesta a nebrali vysídľovanie tak vážne. Keď v minulosti zomreli v dedine za rok traja ľudia, už to bolo veľa. Počas vysídlenia zomrelo vyše 25 ľudí. Ľuďom nemizli pred očami len vlastné domy, ale aj neďaleký Kohútí vrch. Prvý sa odsťahoval farár. Na farskom úrade zriadili vysídľovaciu komisiu. Organizovala výkup domov a pozemkov a tiež vysťahovanie. Asi dve tretiny Mochovčanov šli bývať do Levíc, ostatní si kúpili domy alebo byty v okolitých dedinách. Jediné, čo zostalo na mieste dediny, ktorú síce nezlomilo sedem storočí, no betónový gigant áno, je cintorín a starý kalvínsky kostol. GERBERY, Juraj: Mochovská elektráreň pochovala dedinu, zostal len cintorín a kostol. 19.1.2001, piatok. www.sme.sk (21.3.2015)
[5] GERBERY, Juraj: Mochovská elektráreň pochovala dedinu, zostal len cintorín a kostol. 19.1.2001, piatok. www.sme.sk (21.3.2015)