Literárne pamiatky   späť
Modra - Súsošie Ľudovíta Štúra
obec Modra, okres Pezinok, Bratislavský kraj
História a stavebný vývoj
Súsošie bolo postavené na pamiatku tvorcu spisovnej slovenčiny Ľudovíta Štúra (1815 – 1856). Skladá sa z komplexu plastík z carrarského bieleho mramoru. Dominantou je v strede na vysokom podstavci socha Ľudovíta Štúra. Po pravej i ľavej strane ústrednej sochy súsošia na nízkych podstavcoch predstavujú bojovníkov za národné práva. Bočné súsošie vľavo stvárňuje symbolické postavy slovenských dobrovoľníkov revolúcie rokov 1848/1849. Súsošie vpravo pozostáva z postáv Štúrových najbližších druhov J. M. Hurbana, M. M. Hodžu a J. Francisciho Rimavského. Autorom diela je akademický sochár Miroslav Motoška (1938). [1]
Stav pamiatky je veľmi dobrý. Slúži svojmu účelu.
Stojí na námestí.