Mojmírovce - Park pri kúrii
obec Mojmírovce, okres Nitra, Nitriansky kraj
História a stavebný vývoj
Plocha v okolí kúrie je na mape vojenského mapovania z roku 1839 parkovo upravená a je prepojená s parkom pri kaštieli. Prepojenosť parkov je zrejmá aj z katastrálnych máp z roku 1857 a 1891. [1]

Park mal pôvodne pred kúriou na juhozápadnej strane (Školská ulica) pravidelný kruhový motív. Kuriálny park je v súčasnosti v juhozápadnej časti oklieštený výstavbou bytových domov na pôvodnej ploche parku. [2]

Druhová skladba drevín je pozmenená, napriek tomu prežíva niekoľko pôvodných jedincov, tiež je stále čitateľná gaštanová aleja pozdĺž cesty. V zlom zdravotnom stave prežíva pôvodný jedinec jaseňa štíhleho (Fraxinus excelsior), dva jedince smreka obyčajného (Picea abies) a niekoľko jedincov mohutných líp malolistých (Tilia cordata). Plocha parku prerastá náletom ruderálnych druhov v krovinnej i stromovej etáži (baza, agát, jaseň). Prestavby ani rekonštrukcie parku nie sú zdokumentované. [3]

Stav parku je dobrý. Slúži svojmu účelu.