Mojtín - Kostol sv. Cyrila a Metoda
obec Mojtín, okres Púchov, Trenčiansky kraj
História a stavebný vývoj
Neskoroklasicistický kostol s neorománskymi prvkami postavený v roku 1863. Jednoloďová stavba s polkruhovým uzáverom presbytéria a s asymetricky umiestnenou pristavanou vežou. Interiér je zaklenutý valenou klenbou. Na priečelí je oblúčikový vlys. Výmaľba je z roku 1931 od E. Massányiho, F. Papa a E. Petrikoviča. [1] Veža je zakončená ihlanom, ktorý dosadá na trojuholníkové štítky. Fasády sú hladké, členené polkruhovo ukončenými oknami a dekoratívnymi opornými piliermi.

Vnútorné zariadenie v historizujúcom slohu je z polovice 19. storočia. Hlavný oltár má obraz s. Cyrila a Metoda z roku 1858 od J. B. Klemensa. Obraz Immaculaty z roku 1875 je rovnako od J. B. Klemensa. [2]