Morské oko (Remetské Hámre) - poľovnícky kaštieľ
obec Remetské Hámre, okres Sobrance, Košický kraj
História a stavebný vývoj
Poľovnícky romantizujúci kaštieľ postavený v roku 1924. Vznikol na podnet grófky Gladys Vanderbilt-Széchenyi na brehu Morského oka [1] za účelom oddychu. [2] Dôvodom výstavby bola vraj choroba jej dcéry, ktorá sa vo Vihorlatských lesoch úspešne liečila. Kaštieľ vlastnila až do roku 1945. Objekt neskôr slúžil ako poľovnícka chata a v súčasnosti je využívaný, ako reprezentačná lesnícka chata. [3] Štátne lesa prevzali kaštieľ v roku 1979. [4]

Pri ceste k jazeru si môžu návštevníci oddýchnuť v altánku, ktorý nesie názov Kozmodrom. V minulosti dostal svoje pomenovanie pre svoj nevšedný tvar. Prístrešok dal postaviť ešte v roku 1974 vtedajší správca Václav Rapák, ktorý sa inšpiroval na dovolenke vo Vysokých Tatrách, kde podobný altánok videl. V roku 2014 prešiel celkovou obnovou a nachádza sa len pár metrov od jazera. [5]

V okolí jazera existujú v hlbokých vihorlatských lesoch i ďalšie menšie jazerá. Najznámejšie je Malé Morské oko, Kotlík a rašeliniská Ďurova mláka a Hypkaňa. [6]

Stav historického sídla je veľmi dobrý. Slúži celoročne ako rekreačná chata.
Prístup
Stojí pri Veľkom Vihorlatskom jazere. Z parkoviska vedie modro značená turistická trasa priamo ku objektu, vzdialenom približne 800 m. [7] Zo sobranskej strany pohoria vedie cesta z dediny Remetské Hámre až na parkovisko Krivec, odkiaľ je k hrádzi približne dvadsať minút cesty. Samotná prechádzka okolo jazera po náučnom chodníku zaberie približne hodinu a radí sa medzi ľahkú a nenáročnú turistiku. Zložitejší prístup ponúka cesta zo sninskej strany pohoria, kde vedie zo Sninských rybníkov modrá značka súbežne s náučným chodníkom cez Sninský kameň a odtiaľ schádza k Morskému oku. Na túto pomerne náročnú trasu je potrebné vyčleniť si zhruba tri hodiny cesty, celková dĺžka trasy je takmer trinásť kilometrov. K jazeru sa dá dostať aj z obce Zemplínske Hámre, ktorá sa nachádza dva kilometre od mesta Snina. Od kameňolomu na konci obce zelená značka navedie na výstup na Sninský kameň a odtiaľ za necelú hodinu sa turisti po modrej značke dostanú priamo k jazeru. Návštevníci chodia obdivovať najmä Karpatské bukové pralesy zapísané v Zozname svetového dedičstva UNESCO. [8]
Fotogaléria
Morské oko (Remetské Hámre) - poľovnícky kaštieľ foto © Jana Lacková 7/2022Morské oko (Remetské Hámre) - poľovnícky kaštieľ foto © Jana Lacková 7/2022Morské oko (Remetské Hámre) - poľovnícky kaštieľ foto © Jana Lacková 7/2022Morské oko (Remetské Hámre) - poľovnícky kaštieľ foto © Jana Lacková 7/2022Morské oko (Remetské Hámre) - poľovnícky kaštieľ foto © Jana Lacková 7/2022Morské oko (Remetské Hámre) - poľovnícky kaštieľ foto © Jana Lacková 7/2022Morské oko (Remetské Hámre) - poľovnícky kaštieľ foto © Jana Lacková 7/2022Morské oko (Remetské Hámre) - poľovnícky kaštieľ foto © Jana Lacková 7/2022Morské oko (Remetské Hámre) - poľovnícky kaštieľ foto © Jana Lacková 7/2022Morské oko (Remetské Hámre) - jazero foto © Jana Lacková 7/2022
Poznámky
[1] Morské oko, tiež nazývané aj Veľké Vihorlatské jazero, je najväčším jazerom vo Vihorlatských vrchoch a tretie najväčšie prírodné jazero na Slovensku po Štrbskom plese a Veľkom Hincovom plese vo Vysokých Tatrách. Morské oko je výnimočné vďaka viacerým faktorom nielen svojou polohou, ktorá z neho robí vyhľadávanú turistickú atrakciu, ale tiež pôvodom, fyzikálno-chemickým procesom a biologickým režimom. Jazero Morské oko leží priamo pod Sninským kameňom, ktorý patrí do katastrálneho územia obce Remetské Hámre a nachádza sa v nadmorskej výške 618 m. n. m. Podoba jazera ako ju vidíme dnes existuje od 80 rokov 19. storočia. Maximálna dĺžka jazera je 750 metrov a šírka 312 metrov. Jazero dosahuje hĺbku až 25 metrov a nachádza sa v chránenej krajinnej oblasti Vihorlat. Cesta na Morské oko vedie cez dedinu Remetské Hámre, úplne na konci dediny je potrebné odbočiť doprava popri bývalej železničnej trati, na ktorej dodnes stojí malý vláčik, ktorým sa z lesa zvážalo drevo. Ďalej vedie zhruba 10 minútová cesta v krásnom lese. V jazere a jeho okolí sa kvôli 5. stupňu ochrany dobré darí rôznym živočíchom - pstruh potočný, pstruh dúhový, karas obyčajný alebo jalovec hlavatý. Z obojživelníkov je to zákonom chránená salamandra škvrnitá alebo skokan hnedý. Územie je ideálne pre život jeleňa, líšky, kuny skalnej a vlka dravého, rysa ostrovida, diviaka, či medveďa. V poslednom období sa v okolí udomácnil bobor, čo je značne viditeľné na ohlodaných stromoch v blízkosti celého jazera. Morské oko patrí k najkrajším miestam na Slovensku. vďaka očarujúcemu tichu a nádhernej nedotknutej prírode. Chránená lokalita leží na rozlohe 108,48 ha. Na území je vyhlásený najvyšší 5. stupeň ochrany, čo znamená, že rybolov, kúpanie a člnkovanie sú zakázané. Morské oko je od Sobraneckých kúpeľov vzdialené len necelých 23 km. Návštevník môže vystúpiť na Sninský kameň, trasa vedie po modrej značke a cesta na vrchol trvá miernym tempom asi hodinu a pol. www.sobraneckekupele.sk/kam-v-okoli/item/36-morske-oko.html (28.8.2022)
[3] ROČEŇOVÁ, Zuzana: Morské oko sa radí medzi najkrajšie prírodné jazerá. 11. januára 2018. https://dolnyzemplin.korzar.sme.sk/c/20732469/morske-oko-sa-radi-medzi-najkrajsie-prirodne-jazera.html (28.8.2022)
[5 - 6] ROČEŇOVÁ, Zuzana: Morské oko sa radí medzi najkrajšie prírodné jazerá. 11. januára 2018. https://dolnyzemplin.korzar.sme.sk/c/20732469/morske-oko-sa-radi-medzi-najkrajsie-prirodne-jazera.html (28.8.2022)
[8] ROČEŇOVÁ, Zuzana: Morské oko sa radí medzi najkrajšie prírodné jazerá. 11. januára 2018. https://dolnyzemplin.korzar.sme.sk/c/20732469/morske-oko-sa-radi-medzi-najkrajsie-prirodne-jazera.html (28.8.2022)