Mošovce - Múzeum mošovských remesiel
obec Mošovce, okres Turčianske Teplice, Žilinský kraj
História
Múzeum mošovských remesiel vzniklo v roku 1983 pri príležitosti 750. výročia vzniku obce Mošovce. Nachádza sa v mauzóleu rodiny Révayovcov, ktoré bolo postavené v roku 1861. Vo vyvýšenej časti bol oltár, ktorý sa teraz nachádza v Blatnici, v spodnej miestnosti bola Révayovská hrobka. [1]

V druhej polovici 16.storočia došlo na Slovensku k prudkému nárastu cechov. V tomto období začali vznikať cechy aj v Turci. Počas 16. – 19. storočia sa ich sformovalo najviac v Mošovciach. Najstarším mošovským remeslom bolo ševcovstvo (obuvníctvo), ktoré vzniklo v roku 1548. Neskôr vznikali ďalšie cechy a remeslá. V Mošovciach bolo okolo 15 cechov (remesiel) – mäsiari, kováči, kolári, stolári, klobučníci, debnári, kožušníci, remenári. Najznámejším mošovským remeslom bolo kožušníctvo. [2]

Expozície
Expozícia formou rôznych pracovných nástrojov, ale i hotových výrobkov sprítomňuje remeslá, ktoré v obci pôsobili. Medzi zaujímavé exponáty patria nástroje na spracovanie nití - trlica, štet, praslica, kolovrátok; ale i nástroje na opracovanie koží – škrabáky, krample; pomôcky obuvníkov a čižmárov; klobučnícke formy; tesárske hoblíky, ale i predmety používané v domácnosti (nástroj na pretláčanie varených zemiakov; nástroje na praženie kávy; mlynčeky; váhy; strúhadlá). Zaujímavým exponátom je zdvihák na zrub, ale i firemná tabuľa najznámejšieho mošovského kováča Michala Borcovana - diplomovaného kováča. [3]