Moštenica - Kostol Povýšenia sv. Kríža
obec Moštenica, okres Banská Bystrica, Banskobystrický kraj
História a stavebný vývoj
Klasicistický kostol postavený v rokoch 1846 – 1847. Jednoloďový priestor s presbytériom štvorcového pôdorysu, pristavanou sakristiou a do štítového priečelia vstavanou vežou. Presbytérium je zaklenuté českou plackou, loď troma poľami pruskej klenby. Fasády majú termové okná. [1] Veža s nárožnými pilastrami je zastrešená ihlanom. Priečelie má trojuholníkový tympanón, ktorý nesú pilastre.

Hlavný oltár s obrazom Ukrižovaného od J. B. Klemensa z roku 1846. Na chóre je neskorobarokový tabuľový obraz s obojstrannou maľbou na dreve – Ježiš v Getsemanskej záhrade a Ježiš na kríži, z konca 18. storočia. [2]

Kostol bol postavený na základe písomnej žiadosti cisársko-kráľovskej komory na podnet obyvateľov Moštenice a Hiadľa. [3]