Skanzeny   späť
Turá Lúka (Myjava) - Gazdovský dvor
obec Myjava, okres Myjava, Trenčiansky kraj
Expozície
Múzeum predstavuje ukážku tradičnej formy bývania, zvyklostí a života našich predkov v kopaničiarskom regióne okolia mesta Myjava. Každý kus zariadenia Gazdovského dvora je originál. Všetky exponáty sú vytvorené vlastnoručne domácimi obyvateľmi a zachytávajú kus ich života. [1]

Gazdovský dvor bol pôvodne postavený v 18. storočí. Zrekonštruovaný objekt je ukážkou tradičného spôsobu života a bývania myjavského kraja a predstavuje život poľnohospodárskej usadlosti z rokov 1900 – 1950. Súčasťou je expozícia tradičného náradia, ktorú tvorí voz, sane, rajtár, brány, sečkovica, mláťačka, hrabačka a iné. Život v poľnohospodárskej usadlosti bol plný aktivít. Gazda s rodinou sa musel predovšetkým postarať o domáce zvieratá, hospodárske stroje a náradie, ktoré sa používali pri práci na poli. Práca sa tu však vždy spájala so spevom a rôznymi tradíciami. Počas roka sa našiel čas i na zábavu. Na jar to boli fašiangové slávnosti, veľkonočné šibačky a majáles, počas leta a začiatkom jesene dožinky a dupanie humna a za chladných zimných dní to boli driapačky peria a zabíjačky. Jednou z najkrajších veselíc bola tradičná kopaničiarska svadba, keď celé gazdovstvo ožilo farbami myjavských krojov a muzika hrala do tanca. [2]

Gazdovský dvor však nie je iba statickou ukážkou architektúry, tradícií a remesiel, ale počas celoročnej prevádzky žije skutočným životom poľnohospodárskej udalosti. Umožňuje tak návštevníkom vychutnať si dobu našich predkov všetkými zmyslami. O Gazdovský dvor sa starajú gazda s gazdinou, ktorí tu pocestného pohostia aspoň bylinkovým čajom z vlastnej záhradky či masteným chlebom. Návštevník tu nájde všetko, čo by nemalo na poriadnom myjavskom gazdovstve chýbať. Domáce zvieratá - ovce, kozy, zajace, sliepky, je možné vidieť psa v búde alebo kocúra na okne. Pri stodole sú pripravené na robotu voz, sane, rajtár, brány, sečkovica, mláťačka... Počas roka je tu možné zažiť kopaničiarsku svadbu, fašiangy, zabíjačku, šibačky, dožinky, dupanie humna, vyskúšať si varenie slivkového lekváru, prípravu slivkových gulí, obliecť si myjavský kroj. Všetok mobiliár v interiéri i exteriéri Gazdovského dvora pochádza z darov obyvateľov Myjavy, Turej Lúky, Starej Myjavy, Brestovca, Rudníka, Vrboviec a ďalších kopaničiarskych obcí. [3]

Návštevníci majú možnosť ochutnať, čo práve v deň ich návštevy gazdiná uvarila, je možné vidieť gazdu pri starostlivosti o domáce zvieratá, vyskúšať si viazanie myjavských ručníkov, či obliecť sa do myjavského kroja. Okrem bežnej prevádzky ponúka Gazdovský dvor v Turej Lúke aj tematicky zamerané podujatia pre verejnosť (kopaničiarska svadba, zabíjačka, dupanie humna), zabezpečenie spoločenských podujatí a výchovno-vzdelávacích programov v oblasti tradičnej kultúry na objednávku. [4]

zimná prevádzka (od 1. 11. do 30. 4.)
• pondelok: zatvorené
• utorok - piatok: 10.00 - 16.00
• sobota: 14.00 - 16.00
• nedeľa: 14.00 - 16.00

letná prevádzka (od 30. 4. do 1. 11.)
• utorok - piatok: 10.00 - 19.00
• sobota: 14.00 - 19.00
• nedeľa: 14.00 - 19.00
Prístup
Areál Gazdovského dvora sa nachádza v myjavskej mestskej časti Turá Lúka pri evanjelickom kostole, na mieste, kde existovalo gazdovstvo už v 18. storočí. [5]
[1] ZUSKINOVÁ, Iveta: Skanzeny. Bratislava: Dajama, 2008. s. 106.
[2] ZUSKINOVÁ, Iveta: Skanzeny. s. 106.