Nandraž - Evanjelický kostol
obec Nandraž, okres Revúca, Banskobystrický kraj
História a stavebný vývoj
Klasicistický kostol s barokovými prvkami postavený v roku 1787. Renovovaný bol v roku 1911. Je to sieňový priestor s polkruhovým uzáverom a predstavanou vežou. Interiér je zaklenutý pruskými klenbami, v priestore pod vežou hrebienková klenba. Fasády sú hladké. Veža je členená pilastrami a krytá barokovou cibuľou s laternou. [1]

Oltár je barokový z prvej polovice 18. storočia. Opravený bol koncom 18. storočia. Ide o stĺpovú architektúru s točenými stĺpmi a nadstavcom, uprostred sa nachádza socha Ukrižovaného, po stranách sú sochy apoštolov Jána evanjelistu a Pavla. Kazateľnica je baroková z prvej polovice 18. storočia. Obnovili ju v roku 1789. Je drevená polychrómovaná, na parapete medzi točenými stĺpmi sú sochy Krista a evanjelistov, na baldachýne je socha sv. Michala archanjela z roku 1789. Krstiteľnica je klasicistická z konca 18. storočia, drevená s vyrezávanou volútovou nôžkou a súsoším Krstu Krista na vrchnáku. Patronátna lavica je klasicistická z druhej polovice 18. storočia. [2]

Základný kameň pre nový murovaný chrám v strede obce položili 9.4.1787. Budovateľské nadšenie bolo tak veľké, že už 21.09.1788 bol kostol posvätený. Kostol, oltár, kazateľnica a krstiteľňa sú zapísané v zozname kultúrnych pamiatok. [3]