Neporadza - Kalvínsky kostol
Napraď
obec Neporadza, okres Rimavská Sobota, Banskobystrický kraj
História a stavebný vývoj
Klasicistický kostol postavený v roku 1839 na mieste požiarom zničeného renesančného sakrálneho objektu. Obnovili ho v roku 1894. Ide o obdĺžný priestor s rovným uzáverom a predstavanou vežou. Interiér je zaklenutý zrkadlovou klenbou s kazetami. Nad vstupom je drevená empora pripojená k murovanej empore, podklenutej pruskými klenbami. Fasády sú členené lizénovým rámovaním. Veža členená pilastrami je zakončená ihlancom, ktorý dosadá na terčíkovú podstrešnú rímsu. Na severnej strane sú tri pultové oporné piliere. [1] Pravouhlý uzáver má v exteriéri tiež dva oporné piliere.

Murovaná kazateľnica je klasicistická, obnovená bola v roku 1882. Na čelnej strane parapetu je festón a na volútovomn drevenom baldachýne plastika pelikána. [2]

Súpis pamiatok na Slovensku z roku 1968 v inventári kostola uvádza bohoslužobné klasicistické nádoby z roku 1840 a z druhej polovice 19. storočia. [3]

Stojí v centrálnej časti obce.
Fotogaléria
Neporadza - Kalvínsky kostol foto © Ladislav Luppa 7/2021Neporadza - Kalvínsky kostol foto © Ladislav Luppa 7/2021Neporadza - Kalvínsky kostol foto © Ladislav Luppa 7/2021Neporadza - Kalvínsky kostol foto © Ladislav Luppa 7/2021Neporadza - Kalvínsky kostol foto © Ladislav Luppa 7/2021Neporadza - Kalvínsky kostol foto © Ladislav Luppa 7/2021