Nitra - Dom Pro meritae Quieti (starobinec)
obec Nitra, okres Nitra, Nitriansky kraj
História a stavebný vývoj
Pôvodne neskorobarokový objekt postavený v roku 1776. Klasicisticky prestavaný a vybavený novou empírovou fasádou podľa projektu P. Geisslera bol v roku 1832. Je to dvojposchodová budova s pôdorysom v tvare písmena U. Vnútorný priestor je uzatvorený západným blokom budovy Veľkého seminára s priechodom vo dvore. Nad vchodom je nápis vzťahujúci sa na účel budovy - “Pro meritae Quieti”, čo znamená “Dom zaslúženého odpočinku”. [1] Trojpodlažný starobinec má na fasáde naznačený stredný rizalit, akcentovaný sochársky riešenou atikou ako aj pilastrovým členením a trojhrannými frontónmi troch stredných okien na prvom poschodí. Prízemie fasády je rustikované na spôsob sokla, v oknách boli kedysi kované klasicistické mreže. [2]

Budovu dal postaviť biskup Jozef Vurum pre starých kňazov. [3]

Stav historickej budovy je veľmi dobrý.

V dome kedysi sídlilo Vlastivedné múzeum v Nitre a dnes opäť slúži svojmu pôvodnému účelu. [4]

Samova ulica č. 12
Fotogaléria
Nitra - Dom Pro meritae Quieti (starobinec) foto © Jana Lacková 6/2017Nitra - Dom Pro meritae Quieti (starobinec) foto © Jana Lacková 6/2017Nitra - Dom Pro meritae Quieti (starobinec) foto © Jana Lacková 6/2017Nitra - Dom Pro meritae Quieti (starobinec) foto © Jana Lacková 6/2017Nitra - Dom Pro meritae Quieti (starobinec) foto © Jana Lacková 6/2017Nitra - Dom Pro meritae Quieti (starobinec) foto © Ladislav Luppa 5/2015Nitra - Dom Pro meritae Quieti (starobinec) foto © Jana Lacková 6/2017Nitra - Dom Pro meritae Quieti (starobinec) foto © Jana Lacková 6/2017Nitra - Dom Pro meritae Quieti (starobinec) foto © Jana Lacková 6/2017Nitra - Dom Pro meritae Quieti (starobinec) foto © Jana Lacková 6/2017Nitra - Dom Pro meritae Quieti (starobinec) foto © Jana Lacková 6/2017