Nitra - Kaplnka (Kostol) sv. Michala
obec Nitra, okres Nitra, Nitriansky kraj
História a stavebný vývoj
Baroková kaplnka postavená v roku 1739. [1] Upravená bola v roku 1768, 1826, 1894 a v 30. rokoch 20. storočia. [2] Je to malý sieňový priestor s polkruhovým uzáverom a valenou klenbou s lunetami. Fasády sú členené piliermi, medzi ktorými sú reliéfy krížovej cesty od nitrianskeho sochára a kovotepca Jozefa Mészárosa. [3] V strede volútového štítu sa nachádza nika s kamennou plastikou sv. Michala.

Hlavný oltár je mramorový s obrazom sv. Michala archanjela v klasicistickom ráme. Bočný oltár sv. Jozefa pochádza z 18. storočia. [4]

Kaplnku dal postaviť richtár Lukáš Brezovič z vďaky za ukončenie morovej epidémie. Kaplnka bola pravdepodobne postavená na mieste staršieho románskeho kostola sv. Michala z 12. storočia, okolo ktorého bolo rozsiahle stredoveké pohrebisko. Archeológovia tu odkryli desiatky hrobov. Bol to radový a tiež aj etážový cintorín. V týchto miestach na tzv.„ Andrášku“ stál aj niekdajší starý františkánsky kláštor s kostolom, postavený údajne v roku 1230. [5]