Nižná Šebastová (Prešov) - klasicistický kaštieľ
obec Prešov, okres Prešov, Prešovský kraj
História a stavebný vývoj
Klasicistický kaštieľ z prvej polovice 19. storočia s neskoršími úpravami. Kaštieľ je dvojpodlažná stavba blokovej trojtraktovej dispozície s hlavnou fasádou poschodovou a bočnými prízemnými. Bočné fasády s manzardovou strechou majú dvojitý trojhranný štít. Hlavná fasáda má stredný trojosový plochý rizalit s tympanónom, na ktorom boli pôvodne štuky. [1]
Súčasný stav a využitie
Stav historického sídla je dobrý. Prostredie v okolí pamiatky je narušené modernou výstavbou. Dnes sa kaštieľ využíva ako reštaurácia.
Stojí takmer v strede obce.
Fotogaléria
Kaštieľ Nižná Šebastová foto © Viliam Mazanec 10/2012Kaštieľ Nižná Šebastová foto © Viliam Mazanec 10/2012Kaštieľ Nižná Šebastová foto © Viliam Mazanec 10/2012Kaštieľ Nižná Šebastová foto © Viliam Mazanec 10/2012Kaštieľ Nižná Šebastová foto © Viliam Mazanec 10/2012