Nižná Sitnica - Kostol Mena Panny Márie
Dolná Šitnica, Nižná Šitnica
obec Nižná Sitnica, okres Humenné, Prešovský kraj
História a stavebný vývoj
Barokovo-klasicistický kostol postavený v roku 1768. Rozšírený bol v roku 1799. Obnovený bol po zemetrasení v roku 1886. Jednoloďový priestor s polkruhovým ukončením presbytéria a malou vežou, vstavanou do štítového priečelia. Interiér má rovný strop. Fasády sú hladké, členené polkruhovo zakončenými oknami. [1] Veža je zakončená ihlancom.

Vnútorné zariadenie bolo z prvej polovice 20. storočia. Pravdepodobne ho preniesli do moderného kostola. [2]

Uvoľnením náboženských otázok zo strany straníckych a štátnych orgánov sa v roku 1968 v obci čoraz intenzívnejšie uvažovalo o výstavbe nového kostola. Dôvodom bolo objavovanie sa trhlín v múroch starého kostola a jeho priestory boli pre veriacich už veľmi malé. [3]

14. septembra 1969 sa v obci konala veľká slávnosť pri príležitosti položenia základného kameňa pre výstavbu nového kostola. Výstavba pokračovala najmä v roku 1970. V roku 1971 bola novostavba pokrytá, ale nastalo veľké sklamanie pre obyvateľov obce, pretože staviteľom bol odobraný politický súhlas pokračovať v stavbe kostola. Ďalší súhlas na jeho dokončenie bol daný až v roku 1976. Stavba kostola bola dokončená a 14. septembra 1977 sa uskutočnila slávnostná vysviacka. [4]

Súčasný stav a využitie
Stav kostola je katastrofálny. Sakrálny objekt je opustený, zabudnutý a vyzerá nechcený! Vybudovaný bol nový a starý je už pre obec nezaujímavý!
Nachádza sa mimo zástavby obce. Stojí na východ od nej.