Nižné Valice (Valice)
obec Valice, okres Rimavská Sobota, Banskobystrický kraj
História a stavebný vývoj
Barokový kaštieľ z polovice 18. storočia. Empírovo upravený bol v roku 1843. Kaštieľ je dvojpodlažná dvojtraktová stavba obdĺžnikového pôdorysu. Hlavná fasáda má trojosový stredný rizalit, členený pilastrami a kordónovou rímsou. V štítovom tympanóne rizalitu je štuková dekorácia. Okná rizalitu majú trojhranné krepované frontóny. Hlavný vchod je z bočnej fasády. Schodište vedúce z chodby na poschodie člení stĺporadie. Miestnosti sú zaklenuté valenými a pruskými klenbami. [1]

Staviteľom bol pravdepodobne František Miks. Pôvodným majiteľom kaštieľa bol András Beélik. K objektu patrí aj anglický park so staršími aj cudzokrajnými stromami. Stavba patrí medzi najkrajšie gemerské klasicistické kaštiele, ktorá si zachovala jedinečné, pre kraj typické zelené drevené žalúzie. [2]

Stav historického sídla je dobrý.

Dnes kaštieľ slúži ako škôlka a z časti ako obecný úrad. [3]