Nižný Hrušov
Hrušovník, Hrušov
obec Nižný Hrušov, okres Vranov nad Topľou, Prešovský kraj
História a stavebný vývoj
Kaštieľ bol postavený v rokoch 1760 – 1770 na spôsob tereziánskych rokokovo-klasicistických stavieb. Po druhej svetovej vojne v rokoch 1947 – 1950 bol nevhodne zastrešený a v interiéroch zmenený. Ide o jednopodlažnú stavbu s obdĺžnikovým pôdorysom, na uličnej a záhradnej fasáde má mierne vystupujúci stredný rizalit, deliaci rytmus okien je 6-3-6. Obe fasády sú členené medziokennými pilastrami s iónskou hlavicou. Budova mala pôvodne manzardovú strechu a voľné schodište s terasou, ktoré viedlo do parku. [1]

Nižný Hrušov - kaštieľ (č. ÚZPF 1241/1) – architektonicko-historický výskum - rok 2019. Autorka: Ing. arch. Magdaléna Janovská. [2]

Súčasný stav a využitie
Stav kaštieľa nie je dobrý. Objekt sa pre nevhodné stavebné zásahy málo podobá na historické sídlo. Stratil veľa znakov zo svojej pôvodnej podoby.
Stojí takmer v strede obce.