Nižný Skálnik - Evanjelický kostol
Dolný Skalník, Dolný Skálnok
obec Nižný Skálnik, okres Rimavská Sobota, Banskobystrický kraj
História a stavebný vývoj
Klasicistický kostol postavený v roku 1805 na mieste starého gotického chrámu spomínaného v roku 1451. Je to sieňový priestor so segmentovým uzáverom, zaklenutý pruskou klenbou s medziklenbovými pásmi. Predstavaná veža je členená pilastrami a zakončená cibuľovitou strechou s laternou. Fasády sú hladké. [1]

Oltár je novoklasicistický z druhej polovice 19. storočia. Baroková kazateľnica s točenými stĺpmi a sochami evanjelistov je z prvej polovice 18. storočia. Drevený protestantský chór s maľovanými výplňami v parapete je z 18. storočia. Organ je z roku 1767 s barokovou skriňou, ktorá je členená pilastrami a stredným tympanónom. Renovovaný bol v roku 1804. Lavice sú z polovice 18. storočia. [2]

Na mieste súčasného kostola stál starý stredoveký kostol neznámej podoby, písomne doložený v roku 1451. Pri pamiatkovom prieskume boli odhalené zvyšky muriva staršej stavby, ktoré boli použité pri stavbe nového kostola. Ide konkrétne o zvyšky jeho severnej steny. Boli odhalené aj fragmenty freskovej výmaľby. Kostol bol poškodený povodňou v roku 1997. [3]

Sakrálny objekt bol obnovený v rokoch 2004 - 2007. [4]