Nový Tekov - Kostol sv. Karola Boromejského
obec Nový Tekov, okres Levice, Nitriansky kraj
História a stavebný vývoj
Barokovo-klasicistický kostol postavený v roku 1811 na mieste starého gotického sakrálneho objektu so zachovaním dispozície predošlej stavby, pochádzajúcej z konca 15. storočia. Je to jednoloďový priestor s polygonálnym uzáverom presbytéria, pristavanou južnou sakristiou a predstavanou vežou. Presbytérium je zaklenuté valenou klenbou s podkasanými lunetami, loď troma poľami pruskej klenby s medziklenbovými dvojitými pásmi, ktoré dosadajú na nástenné pilastre. Na klenbách je štukový dekor. Fasády sú hladké, na presbytériu členené opornými piliermi. Trojpodlažná veža zastrešená ihlancom je členená lizénovými rámami a rímsami. [1]

Hlavný oltár má barokový obraz sv. Karola Boromejského z konca 18. storočia. Renovoval ho F. Sikora z Hlohovca v roku 1868. Kazateľnica je klasicistická z konca 18. storočia. Spovedelnica a lavice sú klasicistické tiež z konca 18. storočia. [2]

Stojí v centrálnej časti obce.