Obsolovce (Horné Obdokovce) - Kostol sv. Jána Krstiteľa
obec Horné Obdokovce, okres Topoľčany, Nitriansky kraj
História a stavebný vývoj
Empírový kostol z roku 1806, postavený na staršom barokovom základe. Sieňový priestor s polkruhovým uzáverom, pristavanou sakristiou a vstavanou vežou. Fasády sú hladké. Na strednú os priečelia je situovaná veža, zakončená ihlancovou strechou. Interiér má rovným strop. [1]

Hlavný oltár je klasicistický, s predstavanou menzou a nástenným oltárnym obrazom zo začiatku 19. storočia, ktorý zobrazuje sťatie sv. Jána Krstiteľa. Klasicistická kazateľnica má na polkruhovom parapete maľby štyroch evanjelistov a je z čias stavby kostola. Zvon z roku 1806 ulial K. Filgrader z Trnavy. [2]

Prístup
Obsolovce sú miestna časť Horných Obdokoviec od roku 1976, kedy dochádzalo k zlučovaniu obcí do väčších celkov a vytváraniu tzv. strediskových obcí. Katastrálne územie Obsoloviec sa rozprestiera na dolnom toku potoka Hlavinka. Obec samotná leží vo vzdialenosti okolo 2 km od Horných Obdokoviec západným smerom. [3]