Očkov - kaštieľ
obec Očkov, okres Nové Mesto nad Váhom, Trenčiansky kraj
História a stavebný vývoj
Kaštieľ bol postavený niekedy v 17. storočí. Pravdepodobne išlo o renesančný kaštieľ. Bol predposledným sídlom rodu Ocskay v katastri obce Očkov. Začiatkom 19. storočia sa z neho Ocskayovci presťahovali do novšieho tehlového sídla (kúrie) v strede vtedajšej obce. Starý kamenný kaštieľ bol rozobratý a materiál z neho bol využitý na iné stavby. [1]

Dodnes sa z neho zachovala iba pivnica nazývaná „Krvavá krčma“. Kedysi sa pivnica nachádzala pod zemou. V priestoroch okolo kaštieľa sa koncom 19. a začiatkom 20. storočia ťažila hlina pre tehelňu a tak sa pivnica dostala na povrch. [2]

Ku krčme sa viaže krvavá povesť o tom, že krčmár po tom čo svojich hostí opil, ich zahrdúsil a okradol, takže do krčmy vchádzalo viac hostí, ako z nej vychádzalo. [3]

Zvyšky objektu sa nachádzajú pred vstupom do obce.
[1 - 3] Informačná tabuľa v teréne. 6/2020