Okoč - Kostol sv. Vendelína
Ekeč
obec Okoč, okres Dunajská Streda, Trnavský kraj
História a stavebný vývoj
Barokovo-klasicistický kostol postavený v rokoch 1789 – 1790. Jednoloďový sakrálny priestor s novými bočnými prístavkami. Presbytérium so segmentovým uzáverom má plytkú klenbu. Loď s centrálnym elipsovitým pôdorysom má rovný strop. Lizénami členená fasáda je zakončená podstrešnou rímsou. Vstavanú vežu so zvukovými oknami tiež členia lizény a je krytá ihlancom. [1]

Hlavný oltár má ústredný obraz sv. Vendelína z konca 18. storočia. Ostatné vnútorné zariadenie je z 20. storočia. [2]

Rekonštrukcia.

Pôvodnú jednoloďovú stavbu na začiatku 20. storočia na oboch stranách rozšírili. V 50. rokoch 20. storočia bola vymenená strešná konštrukcia. Šindľovú krytinu vtedy vymenili za plechovú strechu. [3]

V 80. rokoch 20. storočia obnovili interiér. Oprava organu sa uskutočnila v roku 2000, vonkajší náter v roku 2002 a veľká vnútorná rekonštrukcia prebehla v lete 2005. [4]