Opátka - Kostol sv. Floriána
obec Opátka, okres Košice-okolie, Košický kraj
História a stavebný vývoj
Barokovo-klasicistický kostol postavený v roku 1784. Obnovený bol v roku 1845 a koncom 19. storočia. Je to jednoloďový priestor s polygonálnym uzáverom presbytéria, pristavanou polygonálnou sakristiou a do štítového priečelia vstavanou vežou. Polygonálne riešenie je len na fasádach, zvnútra ide o segmentové uzávery. Interiér má pruské klenby s medziklenbovými pásmi, ktoré dosadajú na zuborezom vybavené rímsové hlavice pilastrov. Na západnej strane interiéru je klasicistická drevená organová empora s parapetom, ktorý je zdobený festónmi. Jej murovaná zadná stena sa v šírke organovej skrine arkádovite otvára do priestoru pod vežou. Na čele triumfálneho oblúka sú polopostavy dvoch baníkov, ľudová maľba z prvej polovice 19. storočia. [1]

Vonkajšia architektúra so segmentovo zakončenými oknami je členená len na hlavnom priečelí, ktoré – podľa letopočtu nad portálom – bolo upravené v roku 1845. Na širokej frontálnej stene je veľký plochý výklenok, v ktorom je umiestnený portál a malé okienko. Frontálna stena je zakončená trojhranným štítom. Za ňou stojí veža, zakončená terčíkovou podstrešnou rímsou, na ktorú dosadá baroková laternová kupola. [2] Fasády sú hladké.

Hlavný oltár a kazateľnica sú z konca 19. storočia. Dva bočné oltáre sú podobné, so zadnou klasicistickou stenou riešenou na spôsob širokého orámovania stredného obrazu. Rámovanie má dve bočné oválne ušnice s obrazmi a nadstavcovú časť. Po stranách na zvláštnych klasicistických podstavcoch, spojených doskou s predelou, sú plastiky svätcov. Obidva oltáre pochádzajú z rokov 1780 – 1790. Na ľavom sú plastiky sv. Mikuláša (?) a sv. Jána Nepomuckého, na pravom plastiky archanjelov Michala a Gabriela. Na obidvoch oltároch je ústredný obraz svätca, s ktorým korešpondujú legendárne výjavy na bočných obrázkoch oválnych ušníc. Fragment ďalšieho bočného oltára, ktorý bol tak riešený ako dva predošlé, ale zachovala sa len jeho zadná stena s obrazom sv. Marka a s obrázkami z baníckeho života a s obrázkami z baníckeho života v bočných oválnych ušniciach a tiež pochádza z rokov 1780 – 1790. [3]

Spovednica je barokovo-klasicistická (tereziánska) na spôsob širokej skrine s dverami, vnútri delená na dve bočné a jeden stredný výklenok. Na čelnej strane sú na zošikmených bokoch dvojité pilastre, postavené na dolný, rozetou a oválnym vencom zdobený parapet. Strednú plochu tvoria uzavreté krídla dvier s obrazom sv. Jána Nepomuckého spovedajúceho české kráľovnú, v dolnom parapete s ušnicovým panelom je obraz mŕtveho sv. Jána Nepomuckého. Na strieške je viacfigúrová plastická skupina Boha-Otca s anjelikmi, zakončená krížom. Na bočných dvierkach sú maľované postavy sv. Petra a Pavla apoštolov. [4]

Súpis pamiatok na Slovensku z roku 1968 podrobne popisuje inventár kostola. Lavábo je z čias okolo roku 1784 v klasicistickej skrinke na dverách obraz sv. Alžbety, dolná časť lavába chýba. V nadstavcovej časti je na okrúhlej ploche nejasný obraz. Kropenička z obdobia okolo roku 1784 v podobe bohatej barokovo-klasicistickej kartuše, v jej strede je obraz so starozákonným výjavom. V dolnej časti pod kartušou je mušľovitá nádrž na vodu. Organová skriňa je rokoková z čias okolo roku 1784. Voľný obraz sv. Floriána (z niekdajšieho hlavného oltára) v rokokovom ráme je z roku 1784, značne premaľovaný v prvej polovice 19. storočia. Voľný obraz sv. Rozálie (?) zo začiatku 19. storočia v romantickom ráme. Štyri rôzne klasicistické drevené vyrezávané svietniky z konca 18. storočia. Jeden z nich patril k pôvodným oltárom. Jedna zásuvková obradová skriňa v tereziánskom neskorom baroku a k nej patriace dva šatníky na kazuly a alby, z čias stavby kostola. Nástenné lavábo s úzkou, vysokou zadnou stenou pre ručník a s medenými nádobami na vodu a umývanie z pôvodného zariadenia sakristie (1784). V sakristii je murovaná pec na pečenie oblátok. Železná s formou na pečenie oblátok z roku 1749. Kalich z roku 1770 s rokajami a luiséznou aplikáciou. [5]

Kostol je zapísaný v Ústrednom zozname pamiatkového fondu (ÚZPF) SR pod číslom 430/0. [6]