Opatová (Lučenec) - secesný kaštieľ
obec Lučenec, okres Lučenec, Banskobystrický kraj
História a stavebný vývoj
Kaštieľ postavený v roku 1903 v secesnom ponímaní francúzskeho baroka. Jednopodlažná stavba trojtraktovej dispozície na obdĺžnikovom pôdoryse. Hlavná fasáda má dva bočné rizality a výstavnejšie riešený stredný rizalit, ktorý je členený bohatou štukovou sochárskou výzdobou s alegorickými hlavami na pilastroch a kedysi aj s ozdobným francúzskym oknom v tupej ihlancovej streche. Na strednej ploche pod architrávom bol letopočet 1903. Okná majú bohaté trojhranné frontóny so štylizovanými ornamentálnymi výplňami. Pred stredným rizalitom bola balustrádová ohradená záhradná terasa. Kaštieľ je koncepciou podobný kaštieľu v Podrečanoch. [1]
Stav historického sídla je veľmi zlý – dezolátny. Objekt sa zmenil na ruinu.
Jegorova 10
Fotogaléria
Opatová (Lučenec) - secesný kaštieľ foto © Ladislav Luppa 9/2012Opatová (Lučenec) - secesný kaštieľ foto © Ladislav Luppa 1/2018Opatová (Lučenec) - secesný kaštieľ foto © Ladislav Luppa 1/2018Opatová (Lučenec) - secesný kaštieľ foto © Ladislav Luppa 1/2018Opatová (Lučenec) - secesný kaštieľ foto © Ladislav Luppa 1/2018Opatová (Lučenec) - secesný kaštieľ foto © Ladislav Luppa 1/2018Opatová (Lučenec) - secesný kaštieľ foto © Ladislav Luppa 1/2018Opatová (Lučenec) - secesný kaštieľ foto © Ladislav Luppa 1/2018Opatová (Lučenec) - secesný kaštieľ foto © Ladislav Luppa 1/2018Opatová (Lučenec) - secesný kaštieľ foto © Ladislav Luppa 1/2018Opatová (Lučenec) - secesný kaštieľ foto © Ladislav Luppa 1/2018Opatová (Lučenec) - secesný kaštieľ foto © Ladislav Luppa 1/2018Opatová (Lučenec) - secesný kaštieľ foto © Ladislav Luppa 1/2018Opatová (Lučenec) - secesný kaštieľ foto © Ladislav Luppa 1/2018Opatová (Lučenec) - secesný kaštieľ foto © Ladislav Luppa 1/2018