Opatovský Sokolec (Okoč) - Kalvínsky kostol
Apáca Szakállas
obec Okoč, okres Dunajská Streda, Trnavský kraj
História a stavebný vývoj
Klasicistický kostol postavený koncom 18. storočia. Jednoloďový sakrálny priestor s polygonálnym uzáverom a predstavanou vežou. Interiér je krytý rovným stropom so štukovým ornamentom. Hladká fasáda je členená obdĺžnikovými oknami so segmentovým zakončením. Veža členená nárožnými lizénami, horizontálnou rustikou a kordónovými rímsami je krytá kupolou, ktorá dosadá na terčíkovú rímsu. [1]

Sakrálny objekt vysvätili 28. novembra 1784, v prvú adventnú nedeľu. V roku 1804 postavili k nemu päťposchodovú vežu. Menší z jeho dvoch zvonov bol vyrobený v roku 1887. Väčší zvon odniesli počas prvej svetovej vojny, ale zhromaždenie obce v roku 1923 dalo v Brne vyrobiť nový. Interiér kostola je zdobený umelecky vyrezávanou galériou a prekrásnou kazateľnicou, ktorú v roku 1818 dali vyhotoviť miestne ženy. [2]

Pýchou kostola je vyrezávaný stôl Pána z červeného mramoru, ktorý bol vyrobený v roku 1870. Manuálny 7 registrový organ typu Rieger, ktorý je umiestnený na chóre, žiaľ, nefunguje. [3]

Rekonštrukcia.

V druhej polovici 90. rokov 20. storočia sa uskutočnila výmena strešnej konštrukcie a stropu hlavnej časti kostola. Taktiež prebehlo zavedenie plynového ústredného kúrenia. V rokoch 2001 - 2002 nasledovala rekonštrukcia vnútorného priestoru kostola, ktorá zahŕňala výmenu podlahy a rekonštrukciu elektrického vedenia. Vtedy boli vyrobené aj nové, pohodlnejšie lavice, ktoré vystriedali viac ako 200 ročné, v zlom stave sa nachádzajúce lavice. V roku 2005 nasledovala oprava zvonov a výmena starých okien veže za nové. [4]