Opatovský Sokolec (Okoč)
Apácza Szakálas
obec Okoč, okres Dunajská Streda, Trnavský kraj
História a stavebný vývoj
Neskoroklasicistický kaštieľ z polovice 19. storočia. Ide o prízemnú, v jednej časti dvojpodlažnú obdĺžnikovú stavbu s bočnými rizalitmi, situovanú do parku. Prízemie je horizontálne členené pásovou rustikou, od poschodvej časti oddelené kordónovou rímsou. Okná na poschodí majú úzku šambránu s klenákom uprostred. Malé prízemné schodište je do parku otvorené malou trojoblúkovou arkádou. [1]

Kaštieľ dal postaviť Leó Loránd, bývalý obchodník z Budapešti. Od neho kúpila budovu a k nej patriaci pozemok Rozália Behle, viedenská dvorná dáma. Po jej smrti prešiel objekt do majetku rodiny Osvaldovcov a Nemesovcov. [2]

Po zoštátnení tu dostal svoje miesto ústav pre duševne a fyzicky postihnuté deti. Park obklopujúci budovu je chránený štátom. [3]

Stav objektu je dobrý.

Už 50 rokov v ňom sídli Domov sociálnych služieb. [4]