Oponice - renesančný kaštieľ
Veľké a Malé Oponice, Aponice
obec Oponice, okres Topoľčany, Nitriansky kraj
História a stavebný vývoj
Pôvodne renesančný kaštieľ. V 18. a 19. storočí bol prestavaný. Kaštieľ je dvojpodlažná stavba s pôdorysom v tvare písmena L, v nároží s polkruhovou vežou. Fasády má hladké, členené len obdĺžnikovými oknami, na veži sú pseudogotické okná s lomeným uzáverom. Prístup do budovy je z nádvoria cez vstupný portál. V miestnostiach na prízemí sú pruské a valené klenby, na poschodí, prístupnom jednoramenným schodišťom sú rovné stropy s empírovými nástennými maľbami hradov. V bývalej kaplnke sa nachádzajú pseudogotické nástenné maľby s mytologickými scénami. [1]
Rekonštrukcia.

Oponice – kaštieľ (č. ÚZPF 218/1) – architektonicko‐historický výskum - rok 2021. Autori: Ing. arch. Peter Hudák, PhD., PhDr. Ing. Peter Sater, PhD.. [2]

Stav historického sídla nie je dobrý.
Nachádza sa na rázcestí v severovýchodnej časti obce. Oponice 133.
Fotogaléria
Oponice - renesančný kaštieľ foto © Jana Lacková 8/2017Oponice - renesančný kaštieľ foto © Jana Lacková 8/2017Oponice - renesančný kaštieľ foto © Jana Lacková 8/2017Oponice - renesančný kaštieľ foto © Jana Lacková 8/2017Oponice - renesančný kaštieľ foto © Jana Lacková 8/2017Oponice - renesančný kaštieľ foto © Jana Lacková 8/2017Oponice - renesančný kaštieľ foto © Jana Lacková 8/2017Oponice - renesančný kaštieľ foto © Jana Lacková 8/2017Oponice - renesančný kaštieľ foto © Jana Lacková 8/2017Oponice - renesančný kaštieľ foto © Jana Lacková 8/2017Oponice - renesančný kaštieľ foto © Jana Lacková 8/2017Oponice - renesančný kaštieľ foto © Jana Lacková 8/2017