Orovnica - Kostol sv. Don Bosca
obec Orovnica, okres Žarnovica, Banskobystrický kraj
História a stavebný vývoj
Kostol bol postavený v roku 1935. Jednoloďová stavba s retardovanými prvkami baroka a romantizmu. Ide o sakrálny priestor s polygonálnym oltárnym uzáverom a pristavanou sakristiou. [1] Presbytérium je zaklenuté valenou klenbou s lunetami dosadajúcou na rímsové hlavice pilastrov. Na klenbe je dekoratívna maľba, biblické výjavy a medailóny s portrétmi svätých. Fasády členia lizénové rámy a obdĺžnikové okná v šambránach. Priečelie je zakončené murovaným lomeným štítom, do ktorého je vstavaná veža so združenými zvukovými otvormi a je zakončená ihlancom, na nárožiach so štyrmi malými ihlancami. Podobne sú zdobené nárožia štítu. [2]

Vnútorné zariadenie je historizujúce z 20. storočia. [3]

Kostol sv. Jána Boscu bol postavený na mieste staršej drevenej zvonice. Stavbu kostola zabezpečovali saleziánski kňazi z Hronského Beňadika, vdp. Taliga a Hlubík. [4]