Osadné - Chrám sv. Michala archanjela
obec Osadné, okres Snina, Prešovský kraj
História a stavebný vývoj
Klasicistický kostol postavený v roku 1792. Opravený bol v roku 1875 a 1925, kedy ho nanovo zastrešili a opatrili novým ikonostasom. Je to trojpriestorový sakrálny objekt s polkruhovým uzáverom presbytéria, loďou s takmer štvorcovým pôdorysom a predstavanou vežou. Do lode je otvorený priestor pod vežou (babinec) – podľa typu kostolov projektovaných tereziánskou stavebnou kanceláriou pre východné Slovensko. Presbytérium má konchu s lunetami, v lodi sú hrebienkové krížové klenby a v priestore pod vežou je valená klenba. Veža má nad vstupným priečelím trojhranným štítom zakončený portál a nad ním tri malé polkruhovo zakončené výklenky s maľbami. Nad kordónovou rímsou veže sú zvukové okná so žalúziami. Veža je zastrešená barokovou kupolou s laternou, ktorá dosadá na podstrešnú rímsu s terčíkmi. [1] Fasády sú členené lizénami a polkruhovo zakončenými oknami.

Kostol bol ohradený kamenným múrom, ktorý mal v osi vstupného portálu stavby malú murovanú bránu, zakončenú trojhranným štítom. [2]

Stojí na miernom návrší pri cintoríne.