Ostrovany - Kostol sv. Kozmu a Damiána
obec Ostrovany, okres Sabinov, Prešovský kraj
História a stavebný vývoj
K renesančnej veži, ktorá pochádza zo staršej stavby, vybudovanej po roku 1530, pristavali v roku 1741 novú loď s pruskými klenbami a pásmi, ktoré dosadajú na bohato štukované rímsy pilastrov. Veža má nárožné, diagonálne postavené dvojstupňové oporné piliere a pod omietkou sú zvyšky renesančnej sgrafitovej armatúry. Veža je zakončená arkatúrou, na ktorej je podstrešná rímsa s terčíkom. Baňatá cibuľová strecha veže má ihlanec. [1]

Hlavný oltár je klasicistický so sochami cherubínov a nový obraz Panny Márie Lurdskej zo začiatku 20. storočia. Kazateľnica je klasicistická z konca 18. storočia. Gotická socha Panny Márie z čias okolo roku 1480 bola prenesená do Szépművészeti múzeu v Budapešti. [2]

V roku 1920 bol pri kostole postavený pomník venovaný padlým vojakom-občanom prvej svetovej vojny. Dostavba kostola s rozšírením niektorých častí sa uskutočnila v roku 1992. [3]

Fotogaléria
Ostrovany - Kostol sv. Kozmu a Damiána foto © Viliam Mazanec 3/2012Ostrovany - Kostol sv. Kozmu a Damiána foto © Viliam Mazanec 3/2012Ostrovany - Kostol sv. Kozmu a Damiána foto © Viliam Mazanec 3/2012Ostrovany - Kostol sv. Kozmu a Damiána foto © Viliam Mazanec 3/2012Ostrovany - Kostol sv. Kozmu a Damiána foto © Viliam Mazanec 3/2012Ostrovany - Kostol sv. Kozmu a Damiána foto © Viliam Mazanec 3/2012