Ožďany - Kostol sv. Michala archanjela
obec Ožďany, okres Rimavská Sobota, Banskobystrický kraj
História a stavebný vývoj
Rokokový kostol postavený v rokoch 1768 – 1774. Opravený bol v roku 1832, 1895 a v 20. storočí. Je to jednoloďová sakrálna stavba so segmentovým uzáverom presbytéria a do štítového priečelia vstavanou vežou, ktorá vytvára na hlavnej fasáde výrazný rizalit. Presbytérium je zaklenuté českou plackou. Loď má pruskú klenbu. V zadnej časti lode je organový chór na dvoch polopilieroch. Na triumfálnom oblúku je nápis s dátumom opravy (1895). Štítové priečelie s vežou je členené pilastrami, ostané fasády lizénovým rámom. Nad hlavným portálom je nápisová tabuľa s chronostichonom vzťahujúcim sa na stavbu. [1] Veža je zakončená barokovou laternovou cibuľou, ktorá dosadá na terčíkovú rímsu.

Vnútorné rokokové zariadenie z čias stavby kostola kompletne zachované, pozostáva z hlavného a dvoch bočných oltárov, z kazateľnice, krstiteľnice, organovej skrine a svietnikov. [2]

V krypte kostola sa našli pozostatky zámožných rodín pôsobiacich v Ožďanoch. [3]