Palárikovo - Kostol sv. Jána Nepomuckého
Slovenský Meder
obec Palárikovo, okres Nové Zámky, Nitriansky kraj
História a stavebný vývoj
Barokový kostol postavený v roku 1754. Upravovaný bol v 19. a 20. storočí. Trojloďový priestor s polygonálnym oltárnym uzáverom a predstavanou vežou. Stredná loď je zaklenutá pruskými klenbami, bočné lode majú rovné stropy. K presbytériu je pristavané oratórium. [1] Veža je zastrešená barokovou baňou, ktorá dosadá na terčíkovú rímsu. Fasády veže členia združené pilastre.

Z pôvodného vnútorného zariadenia zostal hlavný oltár sv. Jána Nepomuckého, barokový z polovice 18. storočia, s dvojetážovou stĺpovou architektúrou a nadstavcovým reliéfom. Oltárny obraz predstavuje modliaceho sa sv. Jána Nepomuckého v pozadí s Pannou Máriou na nebesiach. Krstiteľnica je rokoková z polovice 18. storočia. [2]

Kostol je veľmi zaujímavý svojou architektúrou aj výtvarno-umeleckou hodnotou svojho interiérového zariadenia. Svetským patrónom bola rodina Károlyovcov, a to až do roku 1945. Hlavný vchod do objektu má barokový portál s erbom Károlyovcov.

Fotogaléria
Palárikovo - Kostol sv. Jána Nepomuckého foto © Ľuboš Repta 8/2021Palárikovo - Kostol sv. Jána Nepomuckého foto © Ľuboš Repta 8/2021Palárikovo - Kostol sv. Jána Nepomuckého foto © Ľuboš Repta 8/2021Palárikovo - Kostol sv. Jána Nepomuckého (vstupný portál) foto © Ľuboš Repta 8/2021Palárikovo - Kostol sv. Jána Nepomuckého (vstupný portál, detail) foto © Ľuboš Repta 8/2021Palárikovo - kovový kríž v záhrade kostola foto © Ľuboš Repta 8/2021Palárikovo - socha Panny Márie v záhrade kostola foto © Ľuboš Repta 8/2021