Palúdzka (Liptovský Mikuláš) - Kaštieľ Vranovo
obec Liptovský Mikuláš, okres Liptovský Mikuláš, Žilinský kraj
História a stavebný vývoj
Renesančný kaštieľ z roku 1612, ktorý bol postavený na starších základoch z 15. – 16. storočia. [1] Väčšia interiérová úprava prebehla v 17. storočí a prefasádovanie v druhej polovici 19. storočia. [2] Pôvodne to bola bloková budova s nárožnou vežou, ktorú postupne rozšírili. V 18. storočí kaštieľ zbarokizovali a po požiari v 19. storočí neoklasicisticky upravili a zlikvidovali druhé poschodie. [3] Je to dvojpodlažná šesťosová budova s nárožnou bosovanou štvorcovou vežou. V štvrtej osi je segmentový portál, ktorý vedie do podjazdu. Z priechodu vľavo odbočuje schodište, z jeho podesty vedú vchody do jednotlivých miestností. Priestory sú zaklenuté štukovými renesančnými klenbami alebo trámovým stropom. [4]

Kaštieľ sa do dejín zapísal ako miesto, kde bol v zime roku 1713 väznený legendárny zbojník Juraj Jánošík. Pred vstupom je preto jeho socha.

Podľa tradície sa v okolí kaštieľa vyskytovalo množstvo vrán, preto je známy ako kaštieľ Vranovo. [5]

Rekonštrukcia.

Umelecko-historický výskum: akademický maliar Mikuláš Štalmach – Ing. arch. Alfréd Piffl, 1969. Projektová dokumentácia: Pamiatkostav Žilina, 1973. Komplexná obnova objektu začala v roku 1974 a trvala do konca 70-tych rokov. [6]

Kaštieľ bol adaptovaný pre potreby múzea. V roku 1981 vzniklo Literárno-historické múzeum Janka Kráľa. Expozícia dokumentovala Jánošíkov súd a popravu, ale aj dejiny mesta. Expozícia bola v kaštieli prístupná do roku 1997, pre reštitučné nároky posledných majiteľov kaštieľa musela byť reinštalovaná v priestoroch múzea na Námestí osloboditeľov. Kaštieľ Vranovo je dnes súkromným majetkom a pre verejnosť je uzatvorený. Od roku 1992 patrí Vranovo pôvodným majiteľom, rodine Lackovcov.

Stav historického sídla je dobrý. Je v súkromných rukách.
Stojí takmer v strede obce.
Fotogaléria
Palúdzka - Kaštieľ Vranovo foto © Imrich Kluka 7/2012Palúdzka - Kaštieľ Vranovo foto © Imrich Kluka 7/2012Palúdzka - Kaštieľ Vranovo foto © Imrich Kluka 7/2012Palúdzka - Kaštieľ Vranovo foto © Viliam Mazanec 10/2014Palúdzka - Kaštieľ Vranovo foto © Viliam Mazanec 10/2014Palúdzka - Kaštieľ Vranovo foto © Viliam Mazanec 10/2014Palúdzka - Kaštieľ Vranovo foto © Viliam Mazanec 10/2014Palúdzka - Kaštieľ Vranovo foto © Viliam Mazanec 10/2014Palúdzka - Kaštieľ Vranovo foto © Viliam Mazanec 10/2014Palúdzka - Kaštieľ Vranovo foto © Viliam Mazanec 10/2014Palúdzka - Kaštieľ Vranovo foto © Viliam Mazanec 10/2014Palúdzka - Kaštieľ Vranovo foto © Viliam Mazanec 10/2014Palúdzka - Kaštieľ Vranovo foto © Viliam Mazanec 10/2014Palúdzka - Kaštieľ Vranovo foto © Viliam Mazanec 10/2014Palúdzka - Kaštieľ Vranovo foto © Viliam Mazanec 10/2014Palúdzka - Kaštieľ Vranovo foto © Viliam Mazanec 10/2014Palúdzka - Kaštieľ Vranovo foto © Viliam Mazanec 10/2014Palúdzka - Kaštieľ Vranovo foto © Viliam Mazanec 10/2014Palúdzka - Kaštieľ Vranovo foto © Viliam Mazanec 10/2014Palúdzka - Kaštieľ Vranovo foto © Viliam Mazanec 10/2014Palúdzka - Kaštieľ Vranovo foto © Viliam Mazanec 10/2014Palúdzka - Kaštieľ Vranovo foto © Viliam Mazanec 10/2014Palúdzka - Kaštieľ Vranovo foto © Viliam Mazanec 10/2014
[3] KRIŽANOVÁ, Eva – PUŠKÁROVÁ, Blanka: Hrady, zámky ... s. 134.
[5] KRIŽANOVÁ, Eva – PUŠKÁROVÁ, Blanka: Hrady, zámky ... s. 134.