Brzotín - kúria 1
obec Brzotín, okres Rožňava, Košický kraj
História a stavebný vývoj
Neskoroklasicistická kúria postavená v roku 1780. Upravovali ju v 20. storočí. Ide o jednopodlažný dvojtraktový objekt blokového obdĺžnikového pôdorysu, na hlavnom priečelí so stredným segmentovým tympanónom, zakončeným rizalitom. Na zadnej fasáde je rizalit prerobený. Luisézna fasáda je členená lizénovým rámovaním a festónmi. Strecha je valbová. Miestnosti sú zaklenuté valenými a zrkadlovými klenbami. Na niektorých oknách (iba na jednej bočnej fasáde) sú kované mrežové koše z čias stavby kúrie. [1]
Pamiatková ochrana
Rekonštrukcia. Brzotín – kúria (č. ÚZPF 2383/1) - architektonicko-historický výskum - rok 2017. Autori: Mgr. Luboš Kürthy, Mgr. Barbora Glocková. [2]
Stav kúrie je zlý!
Kúria Brzotín  foto © Viliam Mazanec 9/2012Kúria Brzotín  foto © Viliam Mazanec 9/2012Kúria Brzotín  foto © Viliam Mazanec 9/2012Kúria Brzotín  foto © Viliam Mazanec 9/2012Kúria Brzotín  foto © Viliam Mazanec 9/2012Kúria Brzotín  foto © Viliam Mazanec 9/2012Kúria Brzotín  foto © Viliam Mazanec 9/2012Kúria Brzotín  foto © Viliam Mazanec 9/2012Kúria Brzotín  foto © Viliam Mazanec 9/2012