Neverice
Pôvodný názov
Kaštieľ rodiny Bottka
obec Neverice, okres Zlaté Moravce, Nitriansky kraj
História a stavebný vývoj
Pôvodne renesančný kaštieľ z konca 17. storočia. Prestavaný a klasicisticky upravený bol okolo roku 1820. Kaštieľ Neverice je dvojpodlažná obĺžniková budova s nárožnými štvorcovými vežami. Fasády sú členené rizalitmi a na prízemí s priebežnou rustikou. Strecha je manzardová. Trojtraktová dispozícia s priebežnou chodbou a miestnosťami zaklenutými valenými klenbami s podkasanými lunetami alebo krížovými hrebienkovými klenbami. Klenby zdobia geometrické štukové obrazce. Na poschodí sú rovné stropy. [1] Podľa historických záznamov dal kaštieľ postaviť gróf Tolvay. Neskôr bol jeho majiteľom šľachtic Mattyásovský, ktorý ho predal Erdödymu a Kubínyimu. Po čase kaštieľ odkúpil barón Henrik Lindeloff. Zaplatil zaň 80 000 zlatých. Na opravu kaštieľa povolal z Viedne 60 majstrov, ktorí na rekonštrukcii pracovali pol roka. Ku kaštieľu patril priestranný park a ovocný sad, do budovy zaviedli vodovod. Po pozemkovej reforme kaštieľ opäť zmenil majiteľa. Pôdu pridelili prisťahovalcom. [2]
Stav
Stav historického sídla je veľmi zlý. Bola v ňom osobitná škola. Od roku 1974 je opustený a chátra. Pamiatka vystriedala viacerých majiteľov. Ten posledný nahradil preborenú strechu plechom. [3]
Literatúra