Nižná Kamenica
Pôvodný názov
Kaštieľ Forgáchovcov
obec Nižná Kamenica, okres Košice-okolie, Košický kraj
História a stavebný vývoj
Klasicistický kaštieľ. Dali ho postaviť Forgáchovci okolo roku 1830. Renovácia prebehla v roku 1860. [1] Pre nové využite (na školu) bol adaptovaný za socializmu po roku 1950. Kaštieľ je dvojpodlažná stavba obdĺžnikového blokového pôdorysu s priebežnou stredovou chodbou. Má plytké bočné rizality a stredný rizalit riešený na spôsob reprezentačného portika, členený stĺpmi s kompozitnými hlavicami, ktoré nesú tympanón. Strecha je manzardová. Fasáda je upravená klasicisticky. [2] V miestnostiach sú rovné stropy, len vstupná hala má pruské klenby s medziklenbovými pásmi. Okolo kaštieľa je pomerne rozsiahly anglický park. [3]
Pamiatková ochrana
Rekonštrukcia. Niekoľko opráv v priebehu 20. storočia. Nižná Kamenica - kaštieľ (č. ÚZPF 428/1) - umelecko-historický výskum - rok 2009. Autori: Mgr. Ľuboš Kürthy, Mgr. Barbora Glocková. [4]
Stav
Kaštieľ je v zlom stave. Dnes je v ňom Detský domov. Prostredie v okolí pamiatky je zachované a nie je narušené modernou výstavbou.
Stojí v juhozápadnej časti obce.
Kaštieľ Nižná Kamenica foto © Viliam Mazanec 7/2012Kaštieľ Nižná Kamenica foto © Viliam Mazanec 7/2012Kaštieľ Nižná Kamenica foto © Viliam Mazanec 7/2012Kaštieľ Nižná Kamenica foto © Viliam Mazanec 7/2012Kaštieľ Nižná Kamenica foto © Viliam Mazanec 7/2012Kaštieľ Nižná Kamenica foto © Viliam Mazanec 7/2012Kaštieľ Nižná Kamenica foto © Viliam Mazanec 7/2012Kaštieľ Nižná Kamenica foto © Viliam Mazanec 7/2012Kaštieľ Nižná Kamenica foto © Viliam Mazanec 7/2012Kaštieľ Nižná Kamenica foto © Viliam Mazanec 7/2012Kaštieľ Nižná Kamenica foto © Viliam Mazanec 7/2012Kaštieľ Nižná Kamenica foto © Viliam Mazanec 7/2012Kaštieľ Nižná Kamenica foto © Viliam Mazanec 7/2012Kaštieľ Nižná Kamenica foto © Viliam Mazanec 7/2012Kaštieľ Nižná Kamenica foto © Viliam Mazanec 7/2012Kaštieľ Nižná Kamenica foto © Viliam Mazanec 7/2012Kaštieľ Nižná Kamenica foto © Viliam Mazanec 7/2012Kaštieľ Nižná Kamenica foto © Viliam Mazanec 7/2012Kaštieľ Nižná Kamenica foto © Viliam Mazanec 7/2012Kaštieľ Nižná Kamenica - park foto © Viliam Mazanec 7/2012Kaštieľ Nižná Kamenica - park foto © Viliam Mazanec 7/2012Kaštieľ Nižná Kamenica - park foto © Viliam Mazanec 7/2012Kaštieľ Nižná Kamenica - park foto © Viliam Mazanec 7/2012Kaštieľ Nižná Kamenica - park foto © Viliam Mazanec 7/2012Kaštieľ Nižná Kamenica foto © Viliam Mazanec 7/2012Kaštieľ Nižná Kamenica foto © Viliam Mazanec 7/2012Kaštieľ Nižná Kamenica foto © Viliam Mazanec 7/2012Kaštieľ Nižná Kamenica foto © Viliam Mazanec 7/2012Kaštieľ Nižná Kamenica foto © Viliam Mazanec 7/2012Kaštieľ Nižná Kamenica foto © Viliam Mazanec 7/2012Kaštieľ Nižná Kamenica foto © Viliam Mazanec 7/2012Kaštieľ Nižná Kamenica foto © Viliam Mazanec 7/2012Kaštieľ Nižná Kamenica foto © Viliam Mazanec 7/2012Kaštieľ Nižná Kamenica foto © Viliam Mazanec 7/2012Kaštieľ Nižná Kamenica foto © Viliam Mazanec 7/2012
Poznámky
[1] KRIŽANOVÁ, Eva – PUŠKÁROVÁ, Blanka: Hrady, zámky a kaštiele na Slovensku. Turistický lexikón. Bratislava: Šport, 1990. s. 148 – 149.
[3] KRIŽANOVÁ, Eva – PUŠKÁROVÁ, Blanka: Hrady, zámky ... s. 148 - 149.