Pernek - Kostol sv. Ducha
obec Pernek, okres Malacky, Bratislavský kraj
História a stavebný vývoj
Barokový kostol s klasicistickou úpravou fasád postavený v rokoch 1672 – 1675 na mieste staršieho chrámu, spomínaného v roku 1561. Veža pred západnú fasádu bola predstavaná v roku 1689. Sakrálny objekt v rokoch 1796 – 1808 upravili a obnovili interiér. Ide o jednoloďový priestor s polygonálne uzavretým presbytériom a predstavanou vežou. Interiér je zaklenutý valenou klenbou s lunetami a hrebienkami. Exteriér je členený dvojitými lizénovými rámami. [1] Veža je zakončená ihlanom.

Vnútorné zariadenie je jednotné, barokové z roku 1691. Na hlavnom oltári so stĺpovou dvojetážovou barokovou architektúrou je obraz Zoslania ducha svätého a sochy Krista, Márie Magdalény a anjelov. Bočné oltáre sú barokové, architektonicky totožné s hlavným oltárom, s obrazmi Panny Márie, Krista a sv. Antona. Drevená kazateľnica je baroková so sochami evanjelistov a sv. Michala archanjela. Súpis pamiatok na Slovensku z roku 1968 v inventári kostola spomína barokové bohoslužobné rúcha z 18. storočia a pozlátený barokový kalich. [2]

Fotogaléria
Pernek - Kostol sv. Ducha foto © Ľuboš Repta 6/2015Pernek - Kostol sv. Ducha foto © Ľuboš Repta 6/2015Pernek - Kostol sv. Ducha foto © Ľuboš Repta 6/2015Pernek - Kostol sv. Ducha foto © Ľuboš Repta 6/2015Pernek - Kostol sv. Ducha foto © Ľuboš Repta 6/2015