Petrovany - Kostol sv. Petra a Pavla
Petroviany
obec Petrovany, okres Prešov, Prešovský kraj
História a stavebný vývoj
Pôvodne gotický kostol zo 14. storočia. Prestavaný bol v 17. storočí a obnovený v roku 1716. Konečná podoba kostola je barokovo-klasicistická. Jednoloďová stavba s gotickým polygonálnym uzáverom, v 17. storočí zaklenutým valenou klenbou s lunetami. Klenba dosadá na konzoly v podobe krakorcov. Na severnej strane presbytéria je sedlový gotický portál, vedúci do sakristie. Loď je zaklenutá tromi poľami pruskej klenby, dokončenej v roku 1752. Na exteriéri sú oporné piliere a nad hlavným vstupom je luisézny festón. [1]

Kazateľnica je klasicistická z druhej polovice 18. storočia, na parapete sú reliéfy evanjelistov v rokajových kartušiach. V záhrade kostola je gotická kamenná krstiteľnica z pôvodnej stavby zo začiatku 14. storočia. [2]

Fotogaléria
Petrovany - Kostol sv. Petra a Pavla foto © Viliam Mazanec 6/2012Petrovany - Kostol sv. Petra a Pavla foto © Viliam Mazanec 6/2012Petrovany - Kostol sv. Petra a Pavla foto © Viliam Mazanec 6/2012Petrovany - Kostol sv. Petra a Pavla foto © Viliam Mazanec 6/2012Petrovany - Kostol sv. Petra a Pavla foto © Viliam Mazanec 6/2012Petrovany - Kostol sv. Petra a Pavla foto © Viliam Mazanec 6/2012